Interview met Lottie Kok

25-05-2020

Hi Lottie, kan je je misschien even voorstellen aan de lezers?

Ja natuurlijk. Ik ben Lottie Kok en ik ben toegepast psycholoog. Dat houd in dat ik me bezig houd met de geestelijke gezondheid van mensen op een praktisch niveau, dus het praktisch uitvoeren van behandelingen of hulpverleningstrajecten bij mensen en dit kan op verschillende manieren: trainingen geven, voorlichtingen geven, individueel mensen begeleiden. .


Hoe heb jij zelf de afgelopen maanden ervaren?

Het zijn aparte tijden geweest voor mij, en ik denk zo ook voor iedereen. Hoe ik naar de situatie kijk veranderd steeds. Aan het begin dacht ik dat het snel weer voorbij zou zijn, maar gaandeweg komt het besef dat het serieuzer is dan dat je het in eerste instantie dacht en dat je leven er de komende tijd niet meer uit gaat zien zoals dat normaal gesproken liep. Vervolgens heb je weer de omschakeling dat er de hele tijd weer mogelijk opgebouwd gaat worden en dat dingen hopelijk snel weer kunnen, maar als er dan weer iets mag is dat wel weer op een andere manier dan dat het eerst was. Dus in een hele korte tijd moet je denken steeds weer omschakelen en dat is best stressvol.


Hoe ben je met die stress omgegaan?

Waar mogelijk was, en is, ben ik blijven vasthouden aan mijn routine zoals die was voor de Corona maatregelen. Dus ik stond op rond dezelfde tijd als toen, ging sporten op dezelfde tijd dat ik normaal gesproken trainingen had, sprak nog steeds met de mensen die ik eerst sprak, maar dan nu via de telefoon. Dus ik probeer zoveel mogelijk vast te houden aan het patroon zoals ik dat gewend ben. Het is over het algemeen voor mensen belangrijk dat als er veel veranderingen in het leven zijn houvast te zoeken naar de dingen die hetzelfde zijn of deels hetzelfde kunnen blijven.


Er komen nu natuurlijk weer veranderingen aan. Wij zelf hebben ons gericht op prestatiedruk, maar ook de stress en isolement die ontstaat uit de corona maatregelen, maar binnenkort gaat de wereld weer een beetje open en hoewel dit een positieve verandering is, kan ook deze verandering voor stress zorgen. Hoe kijk jij hier naar?

Ik denk dat het heel belangrijk is voor iedereen om aan de ene kant ook blij te zijn met de dingen die straks weer mogen, maar aan de andere kant ook heel goed nu al te gaan beseffen de wereld er niet meer hetzelfde uitziet straks. Er zijn nieuwe regels; ze hebben het over de 1,5 meter samenleving, dingen als fysiek contact gaat anders. We zullen op een andere manier moeten gaan nadenken over de dingen die we doen en of het echt nodig is om die te doen. We zullen nog steeds bewuster om moeten gaan met het leven en de buitenwereld.

Wat daarmee kan helpen is om jezelf de tijd te geven om hieraan te wennen. Veranderingen kosten tijd om te verwerken bij mensen. Dat zag je ook in de aanloop van toen alles op slot ging, dat was eerste wennen, maar leuk of niet leuk je raakt er uiteindelijk wel deels aan gewend. En dit zal ook zo zijn als er straks weer dingen kunnen, je geest heeft tijd nodig om dit een plekje te geven.

De grootste stress komt vaak niet voort uit het feit dat er dingen veranderen, maar dat ze niet goed merken dat ze lastig met die verandering om kunnen gaan. Ze geven zichzelf niet de tijd om te wennen aan de veranderingen, maar gaan in plaats daarvan direct door met werken, school en andere zaken. Zonder te accepteren dat het normaal is dat verandering lastig is.


Dus we hoeven het niet allemaal in een keer maar normaal te vinden?

Nee, en ik denk dat het goed is als we die druk er van af halen. We hebben net een rare periode doorstaan en we gaan nu weer een nieuwe periode in, neem de tijd om hier mee om te gaan. Praat er ook vooral met mensen over. Je zult niet de enige zijn die hier moeite mee heeft. Je bent geen uitzondering, het hoort er gewoon bij dat je je zo voelt. 


Is er nog een tip die je de mensen kan meegeven als afsluiting van dit interview?

Ja zeker. Wat ik hoop dat mensen mee nemen uit deze vreemde periode, is dat ze bewuster omgaan met wat ze doen in hun leven. Aan de ene kant heeft de quarantaine veel van ons afgenomen, maar daar komt ook veel mee aan het licht over jezelf en je prioriteiten. Wat heb je nu echt gemist? Waar keek je echt naar uit? Wordt hier bewust van en neem het mee. Wat heb je totaal niet gemist, stond je niet eens bij stil dat je het kwijt was? Of waar kijk je heel erg tegen op? Je mag zo je eigen leven gaan inplannen in de nieuwe maatschappij, wat van je oude leven neem je daarin mee en wat laat je achter.

Scholen en werk gaat zo weer beginnen en dat gaat waarschijnlijk veel stress geven, deels omdat hier en daar een inhaalslag gemaakt moet worden. Hoe ga jij straks hier mee om? Neem je de dingen die je geleerd hebt uit de quarantaine (bijvoorbeeld over stress vermindering van Project NIKS) met je mee?  Ik hoop het wel. Ik hoop dat mensen een stuk bewuster gaan worden met welke prioriteiten ze stellen in hun leven. Ik hoop dat jij, de lezer, bewuster bent met wat echt belangrijk voor je is en dat je dit kan toepassen in hoe je leven in de toekomst vormgeeft. 




Directe hulp nodig bij (symptomen van) extreme stress? Spreek erover met iemand in uw omgeving of zoek contact met uw huisarts.




© 2020 blog van Project NIKS. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin